Eksozom kök hücre tedavisi uygulama kolaylığı olan son teknolojinin ürünü olan en modern tedavi yöntemlerinden birisidir. Son dönemde popülaritesi artmaktadır. Kök hücre eksozom tedavisi işleminde hastadan karın yağı veya kemik iliği alma işlemlerine gerek olmadığı için diğer kök hücre yöntemlerine göre daha pratik bir işlemdir.
Laboratuar ortamında çoğaltılmış kök hücreleri içeren bir tedavi yöntemidir.
Eksozom yapılar genetik bilgilerden sorumlu olan hücre dışı parçacıklardır. Bu parçalar hücreler arasında iletişim kurma görevini üstlenir. Hem yakın hem de uzak hücreler arasında hücre içi bilgini temel düzenleyicileri olarak bilinen molekülleri taşırlar. Bu yapılar 30-150 nanometre arasında hücreler tarafından atılan küçük kese şeklindeki yapılardır. Bu yapılar DNA, RNA ve proteinleri bir hücreden diğerine aktarabilirler.
Eksozomlar vücutta cilt onarımı, cilt gençleştirme ve iltihabı azaltma gibi konularda işlevseldir. Kök hücre yapıları yaşlı hücrelerin gençleşmesinden sorumludur. Ancak bu hücreler vücudun ihtiyacı olan tüm bilgileri sağlayamayabilir. Bu durumda vücutta iyileşme sürecini desteklemek için Eksozom işlevi ile yeni bir bilgi parçası sağlanabilir ve tedavi daha etkin hale getirilebilir.
Eksozom tedavisi; ortopedik yaralanma, yaşlanma karşıtı uygulama ve bazı dejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni nesil bir tedavi yöntemidir. Ülkemizde de son yıllarda adı duyulmaya başlayan bir tedavidir. Bu işlem genellikle vücutta iyileşmeyi güçlendirmek için kök hücre tedavisiyle birlikte uygulanır.
Kök Hücre Eksozom Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Eksozom kök hücre tedavisi günümüzde birçok hastalığın tedavisinde yardımcı bir yöntem olarak kullanılıyor. Estetik amaçlı Eksozom kök hücre tedavisi yaşlanma etkisine karşı cilt gençleştirme, doku hasarı oluşumu durumunda cilt onarımı gereken tüm hastalar için uygulanabilir.
Tedaviye uygun aday olup olmadığınızı değerlendirmek için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Eksozomlar enjekte edildiği bölgedeki hücrelere sağlıklı çalışmaları için sinyal gönderir. Hücre duvarına gönderilen proteinler ile hücrelere kendilerini nasıl düzenleyecekleri konusunda bilgi verir. İlk olarak vücut iltihaplanma tepkisini kapatır ve sonrasında iyileştirici etki ortaya çıkmaya başlar.
Eksozom Kök Hücre Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Kök hücre eksozom tedavisi estetik amaçlı yapılabileceği gibi bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir;
Saç Dökülmesi Tedavisi: Eksozom kök hücre enjeksiyonu içinde büyüme faktörleri de içerir. Bu yüzden saç dökülmesi vakalarında saç köklerinin güçlenmesini ve hücrelerin uyarılmasını sağlayarak doğal yenilenmeyi tetikleyebilir. Bu uygulama saç seyrelmesi, aşırı saç dökülmesi gibi durumlarda uygulanabilir.
Cilt Gençleştirme: Yaşlanmaya bağlı olarak ciltte yaşlanma etkileri daha belirgin hale gelir. Cildin farklı bölgelerinde kırışıklık, sarkma gibi yaşlanma etkileri vücuttaki yenilenme yeteneği azaldıkça ortadan kalkar. Eksozom kök hücre tedavisi ile vücudun kendini yenileme yeteneği ortaya çıkarılır. Böylece yaşlanma etkileri ortadan kalkar
Cilt Onarımı: Hastanın cildinde çeşitli nedenlere bağlı olarak doku hasarı oluşabilir. Bunun yanında akne, sivilce gibi oluşumlar görülebilir. Tüm bu etkiler karşısında cildin kendini onarma mekanizmasını hareket geçirmek adına bu tedavi uygulanabilir.
Leke Tedavisi: Eksozom kök hücre tedavisi günümüzde cilt lekeleri için uygulanan en etkili tedavilerdendir.
Bu tedavi günümüzde daha çok estetik amaçlı olarak tercih edilmektedir.
Kök Hücre Eksozom Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Eksozom kök hücre tedavisi için öncelikle kültürde bulunan kök hücreler büyütülür. Daha sonra bu kök hücrelerden sıvı alınarak kök hücrelerden kurtulması sağlanır. Daha sonra elde edilen eksozomlar belirlenen alana enjekte edilir. Enjeksiyon işlemi mikro enjeksiyon yöntemi ile yapılabilir.
Tedavinin başarı oranının artması için eksozomların yoğun konsantrede olması gerekir. Tedavide karışım içinde yoğun miktarda eksozom, 50 civarında büyüme faktörü, Q enzim, amino asit, mineral, vitamin, antioksidan, peptid gibi farklı bileşenler bulunur.
Eksozom kök hücre tedavisinde enjekte edilecek karışımın dozajı hastanın ihtiyaçlarına ve tedavi planına göre değişiklik gösterebilir. Enjeksiyon işlemi çok pratik bir şekilde ayakta tedavi şeklinde gerçekleşir. Hedeflenen bölgeye uygulama yapılır ve hasta aynı gün taburcu edilerek günlük hayatına devam edebilir.
Kök Hücre Eksozom Tedavisi Etkileri Ne Zaman Görülür?
Kök hücre tedavisi etkilerini görmek için hücrelerin kendini yenileme süresini beklemek gerekir. Sonuçların ortaya çıkması hastanın yaşı, sağlık durumu ve şikayetlerinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Yaş ilerledikçe vücut kök hücre sinyallerine daha yavaş yanıt verir.
Vücudun kendini onarması zaman alan bir süreçtir. Tedavinin etkilerinin ortaya çıkmaya başlaması 3-4 ayı bulacaktır.6-8 ay içinde de en etkili sonuçlar görülebilir. Bu tedavide hemen birkaç gün ya da hafta içinde sonuç beklemek yanlış olur.
Eksozom kök hücre tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Eksozom Kök Hücre Tedavisinin Yan Etkisi Var mı?
Eksozom tedavisi kök hücre tedavisine dayalı bir işlem olduğu için bir yan etkisi yoktur. Ayrıca vücut enjekte edilen tüm bileşenlere karşı yabancı olmadığı için alerjik bir yan etki ortaya çıkmaz. Ancak enjeksiyon bölgesinde birkaç gün içinde geçecek ufak kızarıklık ve hassasiyet olabilir. Bu durumlar da çok nadir olarak yaşanır.
Eksozom Kök Hücre Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Eksozom tedavisi seans sayısı tamamen hastanın ihtiyaçlarına ve uygulama amacına göre değişir. Ortalama 2-4 seans arası etkili sonuçlar alınabilir. Bazı hastalarda 6-8 seans uygulama yapmak gerekebiir. Bu uygulama seanslar arasında 2 hafta kadar bir aralık olur. Seans sayısı ve tedavi süresi kişiye özeldir, tedavi planına göre değişiklik gösterebilir.