PRP Nedir?
PRP tedavisi, kolunuzdan hekim tarafından alınan 10cc kadar az bir kan kullanılarak yapılır. Alınan bu kan, santrifüj cihazında yüksek devirde(3000) çevrilerek 9-10dk. sonunda platelet dediğimiz kan hücrelerinden ve GF dediğimiz büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı elde edilerek yapılır. Bu plazma ihtiyaç duyulan cilt bölümlerine çok ince uçlu iğneler vasıtası ile enjekte edilir. Böylece cildimizi oluşturan ana yapılardan olan kollajen ve elastin artışı en doğal yolla tetiklenmiş olur.
PRP Hangi Durumlarda Kullanılır?
Platelet diye isimlendirilen hücreler kullanılarak yapılan prp tedavisi tıbbın birçok branşında kullanım alanı bulmuştur. Prp, diyabet ve varise bağlı olarak iyileşmeyen bacak yaralarında, tendon yaralanmalarında ve tenisçi dirseği vb. tendinitlerde kullanılır. Ayrıca diş implantlarından ve saç ekiminden sonra da iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılır.
Yaş ve çevresel faktörler sebebi ile yaşlanmış olan deride, göz ile görülebilen birden fazla değişiklik olur. Derilerin elastikiyeti azalır, kırışıkları artar ve derilerde sarkmalar meydana gelebilir. Deride olan kollajen, elastik liflerde azalmalar ve yapılarında bozulmalar olur. Prp tedavisi ile plateletlerin içerdikleri büyüme faktörleriyle derideki kollajen ve elastik liflerin yapımlarının artmaları hedeflenir.
Saç dipleri, boyun, elin üstü, basen bölgesi, boyun bölgesi, dekolte bölgesi ve göz altı dahil olmak üzere tüm yüze uygulanabilir.
PRP Hangi Bölgelere Uygulanır?
• Göz altı dahil tüm yüz
• Boyun ve dekolte bölgesi
• Saç dipleri
• Boyun
• Basen bölgesi
• El üzeri
PRP Herkese Uygulanır mı?
PRP tedavisi her yaş gurubuna ve cinsiyete uygulanabilen bir tedavidir. Uygulanmaması gereken kişiler şunlardır;
• Hamileler
• Pıhtılaşma bozukluğu bulunan
• Trombosit (platelet) sayı ve fonksiyon bozukluğuna sahip kişiler
• Kanser hastaları.
PRP ile Saç Tedavisi
Günlük genel olarak 100-150 tel saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Bundan daha fazla olursa saç dökülmesi ciddiye alınır. Prp, saç tedavisinde de oldukça başarılı sonuçlar elde eder. Prp işleminde hastaların kanı alınıp, belli bir aletten geçirilir. Burada fibroblast adı verilen kökleri besleyecek, gelişmesini sağlayacak olan kısımlar ayrılır. Dökülme olan bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem genel olarak genetik dökülmelerde etkili olur. Saç mezoterapisinde de prp kullanılır. Kişiden kişiye ve tedavi türüne göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 seans arası başarı sağlanmaktadır.
PRP Seans Süresi ve Seans Sayısı
PRP seans süresi bölgenin büyüklüğüne göre 30- 40dk. sürmektedir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte seanslar 2-3 hafta aralıklarla düzenlenmektedir. Sonrasında destek tedavi olarak 7-8 ayda bir seanslar tekrarlanmaktadır.
Tedavi sonrasında hastanın dinlenmesini gerektiren herhangi bir durum bulunmamaktadır. Hasta normal günlük hayatına devam edebilir. PRP tedavisi süresince güneş banyosu ve solaryumdan kaçınılmalıdır. Tedavi kürü sonunda ciltteki hassasiyet ve morluklar iyileştikten sonra hastanın güneşlenmesinde bir sakınca yoktur.