Yüz dolgusu cilde uygulanan estetik amaçlı işlemlerden bir tanesidir. Genel olarak botoks işlemi uygulanabilecek yerlere kullanılır. Yani kırışıklık oluşan cilt yüzeyine enjeksiyon yapılır. Bazı durumlarda botoks yeterli olmayabilir. Dolgu işlemi gerekebilir. Dolgular kırışıklıkların daha kolay ortadan kalkmasını sağlar. Ciltteki bazı çukurluklar da dolgu ile giderilir.
Yüz dolgusunun kendiniz için uygun olup olmadığını ancak bir doktor muayenesinden sonra öğrenebilirsiniz. Ama genel olarak dolgu gerektiren durumları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
.Elmacık kemiğini belirginleştirmede. Yanakların daha hacimli görünmesi istendiğinde. Alın bölgesini belirginleştirmede ve çene sorunlarında kullanılır.
.Alın kırışıklıkları için dolgu yöntemi tercih edilebilir.
.Göz çevresindeki kırışıklıkları azaltmada, yok etmede ve çatık kaş problemlerinde kullanılır.
.Burun estetiğinde burun ucu düşüklüğü ve geniş kanatlı burun sorunlarında tercih edilir.
.Aknelerden ve sivilce izlerinden kaynaklı cilt çukurlaşma sorunlarında kullanılır.
.Gülme sonucu oluşan ağız çevresi çizgilerinin giderilmesinde kullanılır.
.Son olarak dudak kalınlaştırmak için yine dolgu yöntemi tercih edilebilir.
Yüz Dolgusu İçin Kullanılan Dolgu Maddeleri
Yüz dolgusu, saf hyaluronik asit kullanılarak yapılmaktadır. Geçici dolgu maddeleri adından da anlaşılacağı gibi etkisini belli bir süre sürdürür. Vücuda enjeksiyon araçlarıyla enjekte edilir. Etki süresi bitene kadar yavaşça parçalanır. Zamanla emilir ve etkisi kaybolur. Bu süre kullanılan maddelerin içeriğindeki molekül yapılarıyla ilgilidir. Tabi en önemlisi maddenin hangi dozda kullanıldığıdır.
Yüz İçin Hangi Dolgu Maddeleri Kullanılmaktadır?
Kullanılan dolgu maddelerine baktığımızda kalsiyum hidroksiapatit, hyaluronik asit, poly L laktik asit ve kolajen isimleri verilebilir. Bu maddelerin vücutta emilme ve etkisinin azalma süreleri farklıdır.
Dolguların Etki Süresi Nedir?
Yüze dolgu yaptırmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri de tam etkinlik süresidir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu süre maddenin molekül yapısıyla ilgili olduğu kadar dozuyla da ilgilidir. Ama genel olarak 6 ay ile 1 yıl içinde etkinliği devam etmektedir.
Kalıcı ve Geçici Dolgu Farkları Nelerdir?
Yüz dolgusu uygulaması ile yüz gençleştirme yapılır. Geçici yüz dolgusu ve kalıcı dolgu arasında farklar vardır. Genel olarak bir dolgu işlemi 15 dakika ile yarım saat arasında sürmektedir. İşlemin uygulama aşaması kolay atlatılmaktadır. Dolgu enjeksiyonları hazır halde ve hazırlık süreci de bulunmuyor. Ama kullanım açısından iki yöntem arasında bazı farklar bulunuyor.
Geçici Yüz Dolgusu:
Adından da anlaşılacağı gibi süreli dolgulardır. Bu dolguların süresi genelde 6 ay ve 1 yıl arasında değişmektedir. Eğer memnun kalınırsa tekrarlanabilir. İsteğe bağlıdır. Avantajı ise dolgunun sizde nasıl duracağından emin değilseniz bir deneme süresi gibi görülmesidir. Memnun kalırsanız da kalıcı dolguya geçiş yapma şansınız vardır.
Kalıcı Yüz Dolgusu:
İşlemin tekrarlanması gerekmez. Süresizdir. Ama bu işlem sonucu uzun yıllar sonra cilt yüzeyinde ve deri altında meydana gelen değişiklikler sonucu bu dolgular tuhaf ve dejenere görünümlere sebep olabilir.